15 Ekim Dünya El Yıkama Günü


15 Ekim Dünya El Yıkama Günü kapsamında hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doktoru Emine ARMAN FIRAT ve Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Sevda YAŞAR tarafından hastanemizde bilgilendirme ve farkındalık standı kurularak el yıkamanın önemine dikkat çekilmeye çalışıldı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak kabul etmiştir. Özellikle bulaşıcı hastalıkların yayılımının önlenmesinde dikkat edilmesi gereken sağlık uygulamalarının başında gelmektedir. Sabun ile ellerin yıkanması, gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca çocuğunun ölümüne neden olan ishalli hastalıklar ve solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde en etkili ve en ucuz yoldur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hijyen eğitimi ve el yıkamanın geliştirilmesi ile diyare (ishal) olgularının yüzde 45’e kadar azaltılabileceği vurgulanmaktadır.

Sağlıklı kalmak ve ellerimizi temas ettiğimiz her alandan aldığımız patojen mikroorganizmalardan korunabilmek için el yıkama en önemli uygulamadır. Öksürerek, hapşırarak, ellerimizle dokunarak bulaştırdığımız gözle görülmeyen bu mikroorganizmalar ellerimizi yıkamazsak yiyeceklere, gözlerimize, burnumuza ve ağzımıza kolayca bulaşırlar. Vücuda giren mikroorganizmalar üreyerek birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açarlar. El yıkama ile eller temizlenir, sağlıklı bir toplum oluşur ve en önemlisi  BULAŞICI HASTALIKLAR  ÖNLENMİŞ OLUR.   

Bu nedenle;  
•Yiyecek hazırlamadan önce ve yemek yemeden önce, 
•Tuvalet gereksiniminin giderilmesinden sonra,
•Buruna dokunulduğunda,  
•Hayvanlara dokunulduğunda,  
•Hapşırıp, öksürdükten sonra,  
•Kimyasallarla, elleri kirleten işlerle, boyalarla uğraşıldığında,  
•Çöp ve atıklara dokunulduğunda eller iyice yıkanmalıdır. 

Yemek pişirme, yiyecek hazırlamakla görevli kimseler bunlara ek olarak her moladan sonra, çiğ yiyeceklere dokunduklarında, sigara içtikten sonra ellerini iyice yıkamalıdır.

El yıkamak her ne kadar basit görünse de, uyulması gereken en önemli kurallardandır. Ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları en sık temas edilen noktalar oldukları için daha fazla mikroorganizma barındırmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar yayılmakta, hayatı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara neden olmaktadır.

Doğru el yıkama tekniği;
1.Elimizi suyla ıslatalım
2.Yeterince sabun alalım
3.Sabunun avuç içimizde iyice köpürtelim
4.Sağ elin üstünü sol elle, sol elin üstünü sağ elle ovalayalım
5.Parmaklarımızı iç içe geçirip ovalayalım
6.Parmaklarımızı kenetleyip ovalayalım
7.Baş parmaklarımızı ovalayalım 
8.Parmak uçlarını avuç içinde ovalayalım
9.Ellerimizi bol suyla durulayalım
10.Tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulayalım
11.Kullandığımız kâğıt havlu ile musluğun kapatalım.

  • el yıkama2024
  • el yıkama2024
  • el yıkama2024
  • el yıkama2024
  • el yıkama2024
  • el yıkama2024
  • el yıkama2024
  • el yıkama2024