12-18 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri nedeniyle “Nefes al, hareket et, yaşadığını fark et!" Sloganıyla tüm personelimize seminer düzenlendi.
Hastanemiz Toplantı Salonunda düzenlenen eğitim seminerine Başhekimimiz Op. Dr. Ali Helli, Hastane Müdürümüz Mikail Turan, Müdür Yardımcısı Murat Özoğul ve tüm hastane personeli katıldı.
Eğitimi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Ünver, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik solunum sistemi hastalıklarının hem ölüm hem de hastalık yükü açısından ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Ünver; "Kronik solunum sistemi hastalıklarının, dünyada ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde toplumun yaşlı yapısındaki değişim ve sigara içme oranlarındaki artışa bağlı olarak önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenmektedir.
Günümüzde uluslararası bilimsel kuruluşlar tarafından pulmoner rehabilitasyon; kronik solunum hastalığı bulguları bulunan, semptomatik ve sıklıkla günlük yaşam aktiviteleri azalmış olgularda kanıta dayalı multidisipliner, çok boyutlu tedavi yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır.
Pulmoner rehabilitasyona aday bireyin detaylı değerlendirilmesi, uygun yaklaşımın belirlenmesinde ve hastaya özel programın hazırlanmasında önemlidir. Bu programlar 6-12 hafta süre ile, haftada en az 3 gün, her bir seans ortalama 3-4 saat sürecek şekilde planlanarak, yatarak veya ayaktan olmak üzere hastanede ve ev temelli olarak uygulanabilir. Elde edilen kazanımların devam etmesi için mutlaka idame programlar oluşturulmalıdır.
Ülkemizde Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma hastanelerinde, Üniversitelerde, Türk Silahlı Kuvvetleri hastanelerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon klinikleri bünyesindeki pulmoner rehabilitasyon ünitelerinde yıllar içinde gelişen tecrübe dahilinde dünya standartlarına uygun şekilde aktif pulmoner rehabilitasyon programları sürdürülmekte ve ihtiyacı olan hastalarımıza hizmet verilmektedir. Ayrıca pulmoner rehabilitasyon hizmetlerinin yaygınlaştırılması için Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon branşı bünyesinde kurulan “Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Çalışma Grubunun” hizmet içi eğitim programları ve akademik araştırmalar sürdürülmekte, pulmoner hasta grubuna hizmet veren sağlık personelinin bu konuda farkındalığının artırılması hedeflenmektedir" dedi.