Hastanemizde Hastane Afet Planı saha tatbikatı yapıldı
25 Kasım 2022

Senaryo gereği “çoklu trafik kazası” konulu tatbikat gerçeği aratmadı. Tatbikatla ilgili olarak açıklama yapan Başhekim Opr. Dr. Ali Helli; “Biz hastane sorumluları ve afet planlayıcıları olarak, her şeye hazırlıklı olmak zorundayız. Olası bir afet durumunda insanların ilk önce başvuracağı yer burası yani hastaneler  olacaktır. Ekip olarak her an hazır durumda olmak ve herhangi bir olumsuz durumda ne yapacağımızı bilmek ve hızlı şekilde organize olmak amacıyla bu tatbikatlar yapılmaktadır.
HAP (Hastane Afet Ve Acil Durum Planı); Ulusal sağlık sisteminin merkez ve il düzeyinde afet yönetiminin tüm evrelerini kapsayacak şekilde hastanelerde afet ve acil durum yönetimini geliştirmek, hastanelerin fiziksel ve fonksiyonel olarak afete hazırlıklı ve dayanıklı olmasını sağlamak üzere düzenlenen plandır” diye konuştu.
Daha sonra gerçekleştirilen saha tatbikatı ise gerçeği aratmadı. Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma personellerinin de destek verdiği tatbikatta senaryo gereği yaşanan trafik kazasına anında müdahale edilerek hastaneye nakilleri sağlandı.
Yapılan tatbikatın eksikleri görerek giderme amacıyla rutin olarak yapıldığı dile getiren Besni Devlet Hastanesi Sivil Savunma Amiri Vakkas Öztürk; “Besni İlçe Devlet Hastanemizde kurumca Hastane Afet (HAP) Planı kapsamında yılda bir sefer rutin olarak yapmamız gereken Tatbikatın bu seneki senaryo konusu Adıyaman Gölbaşı Besni Yol Ayırımı Terbizek Köyü Mevkiinde çoklu trafik kazası çoklu yaralanma ve çoklu ölümle sonuçlanan olası olan olayı sergiledik. Bu gün burada yapılan Çoklu Trafik Kazası Tatbikatına katıldığınızdan, yardımlarınızdan, ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu bir tatbikat senaryosudur. Gerçeğinin yaşanmaması dileğiyle; kazalara karşı mal ve can kayıpların olmaması için ve bu konuya dikkat çekerek her zaman toplum, kurumlar ve fert olarak tedbirli, dikkatli ve hazırlıklı olmalıyız. Trafik kazalarına halkın, kişilerin ve özellikle sürücülerin can ve mal kaybının asgariye indirilmesi amaçlanması ve çaba gösterilmesi gerekmektedir. Bu gün Hastanemizde yapılan Çoklu Trafik Kazası Tatbikatı uygulamalı, eğitici, bilinçlendirici, faydalı, sorunsuz ve çok başarılı geçmiştir. Bu tür olayların gerçek olmamasını ve böyle sonuçları ağır kazaların yaşanmamasını diliyoruz.
Hastanemizde gerçekleştirilen bu Trafik Kazası Tatbikatında emeği geçen; Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi UMKE' ye, Besni Belediyesi Cenaze Aracı ve personeline, 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu personeline, Kurumlardan gözlemci olarak katılan Yetkililere ve değerli Sivil Savunma Uzmanları meslektaş arkadaşlara, Hastanemizde bu tatbikatta görev alan ekiplere ve katılan tüm personellere, ilgi alaka gösteren tüm vatandaşlara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.